Eigen Boontjes doppen met Leuvense Jonge Ondernemers

Een klein jaar geleden liep ik door de Naamsestraat in Leuven, op weg naar mijn studentenjob. Ik botste toen per ongeluk op Studio Start. “Waag de sprong als ondernemer” afficheert de slogan op het raam recht tegenover de Universiteitshal. Het idee speelde al wat langer in mijn hoofd en het kriebelde dus om binnen te springen. Een Margot vertelde me toen over LE(J)ON, kort voor Leuvense Jonge Ondernemers: een community van en voor ondernemers in het Leuvense landschap. Een klein jaar verder lever ik enorm tevreden en zeer voldaan een hele podcastreeks voor hen af. Het afgelopen semester sprak ik met zes collega-ondernemers. Hun inspirerende verhalen bundelde ik tot de podcastreeks “Eigen Boontjes”. Nu overal te beluisteren! (Ja, dat zinnetje wilde ik heel graag eens gebruiken…) Maar niet zomaar luisteren…

Over elk van die zes ondernemers valt heel wat te zeggen. Ik heb uren interviews afgenomen en heb aandachtig naar ieder van hen geluisterd. Soms vergat ik zelf even waarom ik met hen sprak. Ik was hen nota bene nog steeds aan het interviewen en ik had een aantal vragen klaarstaan, maar in de gesprekken bleken die overbodig te zijn.

Het eerst interview dateert al van december 2022. Toen sprak ik online af met Wout van Batterra. Ik ontmoette hem al eens eerder op de LE(J)ON awards. Margot, de vriendelijke vrouw die me verder hielp in Studio Start, had me over de LE(J)ON-awards verteld. Dat is een jaarlijkse pitchwedstrijd. In 2022 pitchte ik er “Student@Night” en Wout won er met zijn “Batterra”. Hij zat met zijn duurzame powerbanks net in zijn start-up fase en had zelfs al een deal met Dour (ja, het festival!) kunnen binnenhalen. Met Wout ging ik in de eerste aflevering van “Eigen Boontjes” door het opstartproces van je eigen onderneming. Dat die man nog ver zal geraken met Batterra, daar twijfel ik eigenlijk niet aan.

Hij won dan ook Verdiend. Want toegegeven, de concurrentie was ijzersterk. Ik vroeg me op sommige momenten zelfs af wat ik daar deed op die wedstrijd. Een freelance podcastmaker naast al die unieke en ijzersterke ideeën? Later leerde ik van Astrid van House Of Mindstyle dat dat het “imposter” syndroom is. Met Astrid sprak ik voor de vierde aflevering van “Eigen Boontjes”. Zij en Linde Stifter van Tilia Babywearing zijn twee powervrouwen die veel oog hebben voor de mentale gezondheid als ondernemer. Je goed in je vel voelen is niet altijd een fluitje van een cent. We doorbraken in die aflevering enkele taboes over mentale gezondheid.

Louise van Tilia Flowers in haar winkel in Wijgmaal.

Alle Leuvenaars goed opgelet: verwar Tilia Babywearing niet met Tilia Flowers. Beiden een link met de naam “Linde” want “Tilia” is de Latijnse en wetenschappelijke naam voor een Lindeboom. Louise Vanderlinden (zie je ‘t?) is de vrouw achter Tilia Flowers. Niet zomaar een bloemenmeisje, maar een onderneemster pur sang. Ze trok met een bang hartje naar de bank met haar ideeën, deed beroep op microkredieten en wist zelfs een startersbonus te bemachtigen. Louise begon ooit met bloemen te verkopen via haar webshop, maar droomt van meer: ze wil namelijk haar eigen bloemenimperium uitbouwen.

Hanne toont me haar ontwerp bij Studio Start.

En dat de toekomst female is, bewijst ook Hanne van Studio Han. Zij begon in haar uppie als freelance websitedevelopper en liet nog niet zo lang geleden haar vaste job vallen om Studio Han helemaal uit te bouwen. Wat begon als een samenwerking met enkele andere freelancers, groeide uit tot een onderneming met mensen in dienst. Met Hanne sprak ik trouwens af in Studio Start, daar waar het voor mij toch ook een beetje begon. Ze vertelde me trots dat de decoratie op de ramen van haar hand is. Thanks for the inspiration Hanne!

Dan is er nog Jonas. Een vrolijke, spontane en heel sympathieke jonge man die met die kwaliteiten al voldoet aan het profiel van een goede ondernemer. Was het maar zo simpel… Toch moet het voor Jonas ook niet moeilijker worden. Aan Sales en Marketing doen, doe je vooral door dicht bij jezelf te blijven. Wat ik nooit zal vergeten aan mijn gesprek met Jonas is dat hij zelf door Leuven trok om zijn dienst te verkopen aan zijn doelpubliek: hij sprak kleine ondernemers aan met de vraag of ze een promotievideo zouden kunnen gebruiken. Zo bouwde hij portfolio uit en kon hij Mediacs in de markt zetten.

Tijdens de opname met Jonas van Mediacs.

Tot slot sprak ik met Jasper van BaseSki over duurzaam ondernemen. Ik denk dat er geen enkel gesprek is geweest dat ik zo mis had ingeschat als dat met Jasper. Ik had een klein uurtje ingepland omdat ik in de avond nog plannen had met vrienden, maar die konden wachten. (Sorry friends…) Jasper is niet alleen ingenieur en ondernemer, maar hij kan zijn verhaal bovendien op een laagdrempelige manier aan de man brengen. Ik hing helemaal aan zijn lippen. Hij maakt duurzame ski’s – da’s al een voordeel, want als er een sport is die ik graag doe, dan is dat skiën – en daarbovenop wist hij me van alle tips te geven over duurzaam reizen. Want ja? Als je duurzame ski’s verkoopt, kan je toch niet met het vliegtuig naar de Alpen reizen? Helaas moest ik die tips wel uit de podcast knippen wegens “te lang”, maar dat verhaal is wat mij betreft nog niet uitgeschreven…

Het verhaal van “Eigen Boontjes” eindigt hier wel voorlopig. Het was een enorm boeiend project om aan te mogen werken en daar kan ik niets dan dankbaarheid voor tonen. Al die jonge ondernemers hebben me alleen maar meer goesting gegeven om verder te blijven doen. En ja.. binnenkort belandt er heel wat leuk ondernemersnieuws van mijn kant in jouw mailbox. In je mailbox? Ik heb sinds kort ook een “nieuwsbrief” waardoor je zomaar even alle leuke nieuwtjes in je mailbox krijgt. Het zou heel leuk zijn als je je daarvoor zou inschrijven!

Tot slot nog een ZEER GROOT (geen idee hoe ik dat nog meer moest belichten) dankwoord aan Margot en Sarah van LE(J)ON. Zij hebben me niet alleen dat laatste duwtje in de rug gegeven om te beginnen aan mijn ondernemersverhaal, maar ze gaven me ook de kans om te werken aan “Eigen Boontjes”. Als je ’t mij vraagt een fantastische reeks die zes ongelooflijke ondernemersverhalen bundelt. In de zevende en laatste aflevering blik ik zelf terug op die verhalen en de lessen die ik er zelf uit trok. Voor de jonge ondernemer een must en voor iedereen die zich wil laten inspireren gewoonweg een aanrader! En je doet er mijzelf natuurlijk ook een groot plezier bij om mijn werk te beluisteren. =) 

Elian Pergola

Elian Pergola is een 22 jaar jonge, creatieve digital storyteller. Terwijl hij aan de KU Leuven de kneepjes van de historische kunsten stilaan onder de knie krijgt, stampt hij buiten de muren van de universiteit een onderneming uit de grond. Als podcastmaker werkte hij alreeds samen met de VRT, de Stad Hasselt en Leuven.

https://www.elianpergola.com
Vorige
Vorige

Zestig jaar in “het land met een dak op”

Volgende
Volgende

ISLI 2023: We’re ready to face the future