What’s Next?
Da’s in feite waarover het hier gaat. What’s Next Media is continu in beweging, zowel voor als achter de schermen. Bottomline is: er is altijd iets nieuws om over te vertellen. Dat is ook exact wat we hier doen.
Kom als eerste alles te weten wat er op dit moment speelt binnen onze organisatie.
Pic(k) Your Story gaat van start!
Over net iets minder dan een jaar is het zover: dan zal een groep jongeren een eigen tentoonstelling voorstellen met foto’s van eigen makelij. Een heel jaar lang hebben ze gewerkt aan hun skills, hun creativiteit en hun dromen. Dat jaar begon afgelopen zaterdag met de kick-off van Pic(k) Your Story in het centrum van Hasselt…
Een productieve Algemene Vergadering - dat hoort erbij…
Visuele identiteit door CB Productions
Bij What's Next Media koesteren we de overtuiging dat een sterk verhaal een krachtige identiteit verdient. Een identiteit die zichzelf overtuigend representeert. Toen we onze eigen identiteit wilden vormgeven, wilden we daar graag jong geweld op loslaten. Zo kwamen we bij Cédric uit. Hij is een beloftevol grafisch ontwerper én jonge ondernemer bij zijn CB Productions. Hieronder delen we graag het verhaal van onze samenwerking die resulteerde in het What’s Next-logo, dat we met trots dragen!
[FREE APÉRO] What’s Next Connect
Op donderdag 29 februari organiseert What’s Next Media een gratis apero-netwerkevent. Ben jij jong? Creatief? Of ondernemend? Dan nodigen wij je uit om kennis te maken met tal van partners die je kunnen helpen je (ondernemende) dromen te verwezenlijken. Ook wij bij What’s Next Media kijken ernaar uit om samen met jou onze dromen waar te maken. Let op: gratis, maar inschrijven verplicht.
Welkom bij What’s Next Media!
Het is zover: What’s Next Media gaat officieel van start. Om dat te vieren, nodigen we je graag uit op een gratis netwerkevent op donderdag 29 februari in de UHasselt, Campus Hasselt. Ontdek snel hoe What’s Next Media jou kan helpen om je dromen te verwezenlijken. Welkom!
Futureproof dankzij MediaNXT
What’s Next? Media zeker. Absoluut. En dat die zin nog vaak zal voorkomen in mijn leven, zal dan moeten blijken. De afgelopen weken was dat absoluut het geval. Hoewel het misschien wat stiller is geweest van het Elian-front vóór de schermen, is het dat zeker niet geweest achter de schermen. (Ja, ik heb dit het vak semester Geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog gevolgd en ik ben nu helemaal ondergedompeld in de oorlogsterminologie - je m’excuse.) Ik heb onder meer gewerkt aan Eigen Boontjes voor LE(J)ON en de Stad Leuven, de opnames van Student@Night liepen verder en ik heb weer heel wat bijgeleerd via MediaNXT. Media-… wat? Ja MediaNXT. Een initiatief van Mediarte dat jongeren met interesse voor alles wat met media te maken heeft, wil aanmoedigen om kennis te maken met de audiovisuele sector. Een verlengstuk van wat vroeger VRTNXT was, nu sectorbreed. Dankzij MediaNXT mocht ik Aster en co live aan het werk zien in de 90 minutes podcast van Friends of Sport, mocht ik een glimp opvangen van Ella Leyers’s stemwerk en mocht ik werken aan mijn eigen voice-overtechnieken.
Zestig jaar in “het land met een dak op”
Aan het einde van de jaren 1950 migreerde mijn grootvader vanuit het zuiden van Italië naar België. Na een mislukte graanoogst en enkele perikelen met de boer van wie hij land pachtte, moest hij op zoek naar werk. Hij had namelijk een vrouw en twee dochters te onderhouden. In tegelstelling tot heel wat andere Italianen, waaronder zijn eigen schoonbroer, werd Michele Pergola niet verleid door de propaganda van de Belgische overheid: hij wilde zich niet zwart maken door het vuile werk onder de grond. Maar het noodlot riep. Zijn vrouw en kinderen volgden hem en de familie Pergola belandde uiteindelijk in het Limburgse steenkoolbekken. Het betekende de start van een familiegeschiedenis die wellicht niet in het rijtje van die van de Italiaantjes past, maar door eigen particulariteiten een bijzondere omwenteling kent. België was voortaan ‘het land met een dak op’.
Eigen Boontjes doppen met Leuvense Jonge Ondernemers
Een klein jaar geleden liep ik door de Naamsestraat in Leuven, op weg naar mijn studentenjob. Ik botste toen per ongeluk op Studio Start. “Waag de sprong als ondernemer” afficheert de slogan op het raam recht tegenover de Universiteitshal. Het idee speelde al wat langer in mijn hoofd en het kriebelde dus om binnen te gaan. Een Margot vertelde me toen over LE(J)ON, kort voor Leuvense Jonge Ondernemer: een community van en voor ondernemers in het Leuvense landschap. Een klein jaar verder lever ik enorm tevreden en zeer voldaan een hele podcastreeks voor hen op. Het afgelopen semester sprak ik met zes collega-ondernemers. Hun inspirerende verhalen bundelde ik tot de podcastreeks “Eigen Boontjes”. Nu overal te beluisteren! (Ja, dat zinnetje wilde ik heel graag eens gebruiken…) Maar niet zomaar luisteren…
ISLI 2023: We’re ready to face the future
About a week ago I returned from Oberwesel, a small town in Germany near the Rhein river. In that small town, some big things happened: we were able to finally hold the International Student Leadership Institute again after an absence of four years. ISLI is an incredible project that brings together young students (around the age of 16) from different countries in Europe to celebrate the importance of leadership. The aim of this project is to let these youngster get in touch with soft skills about leadership in an educational, yet exceptionally energetic environment. At ISLI the students get short presentations given by Student Regents, who were elected out of the participants from last year’s edition. Then they get together in their color group to work on creative tasks in which they have to include the knowledge they were just taught. The students take home a backpack filled with not only new collaborative skills, but with friendship and memories which they will carry on for a long time – I can speak for myself: ISLI made a deep impact on (at least the first quarter of) my life.
Ambitieuze vooruitzichten voor 2023
Het is de eerste maandag van de maand en ik probeer iets nieuws: iedere maan een kleine update schrijven over de projecten waar ik aan heb gewerkt alsook een vooruitzicht op die die volgende maand komen gaan. Een update om mijn netwerk op de hoogte te houden. Of ook even een uitlating van mijn eigen hersenspinsels.. Een beetje best of both worlds eigenlijk. Zo mag je ‘t wel bekijken. Op dit moment zijn mijn examens gepasseerd en valt er natuurlijk op niet veel anders terug te blikken dan dat. Daar wil ik het niet over hebben - ik ben er ten slotte al zes weken mee bezig geweest. Maar nu eindelijk is eindelijk de maand januari voorbij en kan ik met mijn poten omhoog in de zetel liggen, urenlang kijkend naar mijn favoriete series zonder schaamte. Aaaaah! Of nog beter: mijn favoriete podcasts die door mijn koptelefoon inspiratie doen stromen richting mijn brein. Laptop en notitieblok staan paraat en het schrijven kan beginnen. Miljaar. Nu ben ik toch weer bezig, terwijl ik mijn rust toch wel verdiend had zeker?
’t Cassetteke – een podcastreeks vóór en dóór leerlingen in het SFC
Vandaag lanceren de leerlingen van het Sint-Franciscuscollege in Heusden-Zolder hun eigen podcastreeks. In ‘t Cassetteke laten de jongeren van de leerlingenraad hun ongezouten mening over het reilen en zeilen binnen de schoolmuren klinken. Het schoolreglement, de kledingvoorschriften en de dure schoolreizen zijn voer voor de pilootaflevering. Ik ben ontzettend trots dat ik als oud-leerling deze reeks mocht maken met hen. Ik heb zelf nog in de leerlingenraad gezeten en ik ben heel blij om te zien dat mijn oude middelbare school de traditie van open- en verbondenheid in ere houdt: dat de leerlingen soms straffe en kritische uitspraken doen, was voor de school geen probleem om de reeks op het grote publiek los te laten. In een steeds veranderende maatschappij is dit een bijzonder mooie troef die het Sint-Franciscuscollege in handen heeft. Waarom heeft iedere school nood aan een podcast voor en door de leerlingen?
Het middenveld... wat is dat nu?
Binnen het kader van mijn bachelorproefseminarie, ‘Gastarbeider of Lastarbeider’: arbeidsmigranten en het middenveld in Vlaanderen (1950 – 1990), gaat er heel wat aandacht naar het middenveld. Het middenveld wordt doorgaans kortweg gedefinieerd als de missing link tussen de overheid en haar burgers. Maar in de (academische) literatuur bestaat er discussie over hoe ‘het middenveld’ nu het best te omschrijven valt. Als we de Belgische maatschappij even onder de loep nemen, is het middenveld een zodanig complex begrip dat velen het zullen verachten er überhaupt een definitie op te plaatsen. In België is het middenveld namelijk inherent aan de zuilensamenleving: er is de katholieke, de christelijke en de socialistische zuil. Aan iedere zuil hangen een politieke partij, een achterban en heel wat middenveldorganisaties vast. Maar sinds de laatste decennia en de opkomst van niet-traditionele politieke partijen, vallen die zuilen niet meer zo hermetisch af te bakenen. Het is net daarom dat – en dan spreken we alleen over België – een definiëring van ‘het middenveld’ haast onmogelijk is. In het licht daarvan schreef ik voor mijn bachelorproefseminarie een review op een artikel van Kopecky en Mudde over the civil society – Engels voor ‘het middenveld’.
‘Gastarbeider of Lastarbeider’: een gedroomde bachelorproef
Dit academiejaar bevind ik me in de derde fase van het bachelortraject in de opleiding Geschiedenis aan de KU Leuven. Dat betekent dus ook dat ik dit jaar een bachelorproef schrijf. Bij aanvang van het academiejaar kregen we een grote lijst toegestuurd met daarin alle verschillende onderwerpen van de bachelorproefseminaries. Alsof de Griekse goden het eeuwen geleden al voorspeld hadden, kreeg ik met mijn eerste keuze meteen een onderwerp dat me nauw aan het hart ligt: ‘Gastarbeider of Lastarbeider’: arbeidsmigranten en het middenveld in Vlaanderen (1950 – 1990). In het seminarie dat gedoceerd wordt door Stijn Carpentier verwerf ik in de eerste plaats heel wat nieuwe inzichten over arbeidsmigratie tijdens de 20e eeuw. Daarnaast biedt het me de mogelijkheid om mijn eigen familiegeschiedenis te onderzoeken om zo verder op zoek te gaan naar wat mijn ‘roots’ nu eigenlijk betekenen. Via dit blog probeer ik voortaan en regelmatig een update te geven over het seminarie en het daaraan gekoppelde historisch onderzoek.
Mijn eerste 'dag van de ondernemer'
Dat ik groots droom, de dingen graag in gang zet en een kickstart wil zijn voor andere(n) (jongeren), was al duidelijk toen ik een klein manneke was. Op de muziekschool, in de jeugdraad, als vrijwilliger voor AFS, in de toneelgroep, in de leerlingenraad van het middelbaar, in de bres springend voor het goede doel, in de organisatie van ISLI,… Ik heb op mijn amper 21 jarig bestaan ongelooflijk veel zotte kansen gekregen van mijn ouders en mijn omgeving. Dit jaar kwam die passie om dingen te “ondernemen” samen met een ander passie: digital storytelling. Op deze dag van de ondernemer deel ik graag mijn eigen (jonge) ervaringen van de afgelopen maanden. Het was (en is nog steeds) een rollercoaster. Ja. Maar ’t is het allemaal waard.
Ik start als (student-)zelfstandige!
Zondag 1 mei 2022 is een dag die ik niet snel ga vergeten. Heel bescheiden, maar toch ook met enige trots start ik vandaag als (student-)zelfstandige. Toen ik nog geen twee jaar geleden een wild idee uit de grond stampte en met mijn gsm’etje een eerste podcastaflevering opname van achter mijn bureau, kon ik me niet voorstellen dat ik er twee jaar later nog steeds mee bezig zou zijn. Babbelen met mijn gasten, jingles in elkaar boxen, de afleveringen aan elkaar rijgen en alles klaarzetten om een podcastaflevering live te laten gaan: er gaat telkens een kriebel doorheen mijn lijf van voldoening.
Here we are again. Ons democratisch samenlevingsmodel staat op het spel.
Het is donderdag 24 maart 2022 en de zon schijnt hoog boven mijn hoofd. In het park lees ik over de ambigue definitie van een genocide, wanneer een vader en zijn kind naar de eendjes kijken. De eendjes kwaken luid en ik vraag me af waarover. Zouden ze zich kwaad maken om wat er vanochtend vroeg is gebeurd? De vader spreekt een voor mij onbekende taal. Ik geloof dat het om een Slavische taal gaat. Misschien wel Oekraïens? Voor ik het weet zijn mijn gedachten niet meer bij de woorden in het boek dat ik in mijn handen heb, maar bij het wrede machtsspel dat zich in de ochtend had voltrokken. Binnenkort slaan wellicht duizenden ouders met hun kinderen op vlucht voor het oorlogsgeweld in Oekraïne. De megalomane trekken van één man – en de belangen van een heleboel andere mannen rondom hem – zijn de oorzaak van een nieuwe donkere bladzijde in onze geschiedenisboeken.
Koenraad Van Meerbeek (KUL) legt uit wat draslanden zijn en hoe ze de biodiversiteit beschermen.
Eenenvijftig jaar geleden vond in Ramsar (Iran) de Convention on Wetlands of International Importance especially as Waterfowl Habitat plaats op initiatief van UNESCO. Op die conventie onderschreven de deelnemende landen de fundamentele ecologische functies van draslanden (Wetlands). Vijftig jaar later, in 2021, keurde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie goed om voortaan op 2 februari het belang van draslanden onder de aandacht te brengen. World Wetlands Day vindt niet toevallig op 2 februari plaats, want dat is ook de dag waarop de Ramsar-conventie in 1971 werd ondertekend.
De modernisering van het onderwijs: denk nu na over de herinrichting van het secundair onderwijs.
Sinds de pandemie is de precaire situatie in het onderwijsveld steeds duidelijker zichtbaar geworden. Waar leerkrachten in het begin van de pandemie met de handen in het haar zaten over hoe ze onderwijs gingen voeren, willen de meesten nu zo snel mogelijk af van dat online onderwijs. Het is mezelf de afgelopen maanden ook meer opgevallen dat de waaier aan mogelijkheden die ik ontving gedurende mijn middelbare schooltijd, vrij uniek was. Ik voel me dus erg terecht geprivilegieerd. Daarnaast hoor ik in mijn naaste omgeving een steeds luidere kreet van mensen die in het onderwijsveld staan of er vaak mee in contact komen. Ik sprak de afgelopen maanden met enkelen van hen en ze stelden me op een of andere manier allemaal dezelfde, retorische vraag: “Waar is het niveau van de leerlingen naartoe?” Leerkrachten zijn bezorgd om de kwaliteit van het onderwijs dat ze afleveren en vragen zich af of de hervormingen van het afgelopen decennium wel hun nut bewijzen. Hoewel het de bedoeling is om het algemeen niveau van opleiding naar boven te trekken in onze regio, blijkt nu – een pandemie verder – dat de educatieve kansen voor een alsmaar grotere groep jongeren in onze samenleving, krimpen. Op deze Internationale Dag van het Onderwijs houd ik ons onderwijsmodel tegen de lamp…
De Warmste Week 2021: en we zijn vertrokken!
De Warmste Week 2021 is afgetrapt! Het is zover. Na weken lang zwijgen en in spanning afwachten tot 22 september 2021, mocht het er eindelijk allemaal uit: De Warmste Week steekt in een nieuw jasje dit jaar en daar mag ik hoogstpersoonlijk deel van uitmaken.
De rechten van het ongeboren kind
Al in het interbellum in de vorige eeuw kwamen toppolitici bij elkaar om de koppen te breken over kinderrechten. Die discussies kwamen in een stroomversnelling toen de Verenigde Naties na de Tweede Wereldoorlog (eindelijk) werden besloten. De wereld was immers wakker geworden met de consensus dat het menselijk leed dat de Holocaust had veroorzaakt, in de toekomst moest vermeden worden. In 1948 beklonk de Algemene Vergadering van de VN de Mensenrechtenverklaring, maar voor een consensus over de Rechten van het Kind was het wachten tot 1989. Ruim veertig jaar later staat de interpretatie op die rechten ter discussie in de Belgische parlementen. In dit essay doe ik een poging om het debat over de rechten van het ongeboren kind te analyseren: politici strooien – zoals gewoonlijk – met uitspraken her en der, maar wat kunnen we daar nu uit leren? Daarnaast probeer ik de ethisch kwestie in een historisch kader te vatten…
Over net iets minder dan een jaar is het zover: dan zal een groep jongeren een eigen tentoonstelling voorstellen met foto’s van eigen makelij. Een heel jaar lang hebben ze gewerkt aan hun skills, hun creativiteit en hun dromen. Dat jaar begon afgelopen zaterdag met de kick-off van Pic(k) Your Story in het centrum van Hasselt…