Futureproof dankzij MediaNXT
Een vroege ochtend, op het begin van een stagedag bij Sonhouse. Brussel, mei 2023.
What’s Next? Media zeker. Absoluut. En dat die zin nog vaak zal voorkomen in mijn leven, zal dan moeten blijken. De afgelopen weken was dat absoluut het geval. Hoewel het misschien wat stiller is geweest van het Elian-front vóór de schermen, is het dat zeker niet geweest achter de schermen. (Ja, ik heb dit het vak semester Geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog gevolgd en ik ben nu helemaal ondergedompeld in de oorlogsterminologie - je m’excuse.) Ik heb onder meer gewerkt aan Eigen Boontjes voor LE(J)ON en de Stad Leuven, de opnames van Student@Night liepen verder en ik heb weer heel wat bijgeleerd via MediaNXT. Media-… wat? Ja MediaNXT. Een initiatief van Mediarte dat jongeren met interesse voor alles wat met media te maken heeft, wil aanmoedigen om kennis te maken met de audiovisuele sector. Een verlengstuk van wat vroeger VRTNXT was, nu sectorbreed. Dankzij MediaNXT mocht ik Aster en co live aan het werk zien in de 90 minutes podcast van Friends of Sport, mocht ik een glimp opvangen van Ella Leyers’s stemwerk en mocht ik werken aan mijn eigen voice-overtechnieken.
Ik zit nu in de derde fase van mijn bacheloropleiding. Da’s een nieuwe benaming om gewoon te duiden op het feit dat ik in mijn laatste bachelorjaar zit. Stilaan begint het einde dus in zicht te komen, want als straks ook de master aanvangt dan is de laatste sprint echt ingezet. (Voorlopig toch.) Sinds het begin van dit semester kriebelt het dan ook om ook in het werkveld wat meer ervaring op te doen. Niet dat ik de universiteit al helemaal beu ben, maar ik wil van meer proeven. Ik wil mezelf blijven uitdagen en aan het begin van dit semester zag ik de oproep “MediaNXT Audio” verschijnen. “Ben jij bezig met audio?” JA. “Wil jij graag ervaring opdoen in de audiosector?” JA. “Schrijf je dan nu in voor MediaNXT audio.” OKÉ, DOE IK. En zo geschiedde…
Tijdens de speeddates, kreeg ik de kans om met tientallen spelers uit de audiosector een praatje te slaan. Ieder van hen is bezig met audio en dat op een vrij diverse manier: sommigen doen live-opnames, anderen houden zich bezig met film en video (en de audio die daarbij komt kijken uiteraard) en sommigen zijn dan weer bezig met podcasts. Soms ook een mix van van alles. Op mijn lijf geschreven dus? Toch een beetje, ja.
Opname 90 minutes bij Friends of Sport. Vilvoorde, mei 2023.
Ik mocht een weekje volgen bij Sporthouse Group. Dat is het bedrijf achter de podcasts van Friends of Sport. “Sport, sport, sport.” Zij die me goed kennen of naar mijn eigen podcast Student@Night luisterden, weten dat ik absoluut niet zoveel met sport heb. Als het op het heisen van de tricolore aankomt tijdens de WK’s of EK’s of de Olympische Spelen, dan graag. Maar dat gaat niet verder dan een cultureel gevoel voor gezelligheid en de frisse pintjes. Toch mocht ik van Leroy enkele dagen afkomen. Ik heb een opname van MIDMID en 90 Minutes mogen volgen: zij werken met een gelijkaardige workflow als ikzelf. Een efficiënte integratie van video en audio voor fastcontent. Met “fast” bedoel ik: content die soms nog dezelfde dag moet verschijnen via de kanalen van de klant. Bij een 90 minutes bijvoorbeeld kruipen Aster, Joos en co in de voormiddag achter de micro en staat de podcast (van 90 minuten - of course) dezelfde dag nog online. Voor de digileken onder ons: dat is in termen van bits en bytes hetzelfde als een olifant op minder dan een halve dag van Australië naar Amerika overvliegen. Daarnaast heb ik mijn trommelvliezen hun werk gretig laten doen tijdens de opname van 90 minutes. Die gaat over de Belgische voetbalcompetitie en daar ben ik dan het meest in mee omdat ik af en toe eens een gazet opengooi. De manier waarop dat die mannen op elkaar zijn ingespeeld en bij wijze van spreke weten waar de tenen van iedere voetballer op iedere honderdste in de match stonden en waarom de dikke teen van Alderweireld net op het juiste moment van Antwerp kampioen maakte… dat vind ik werkelijk fenomenaal. Of ik kon volgen? Neen. Of ik mij heb laten inspireren. Meer dan zomaar “ja”. Dat is volgens mij het geheim van een goeie talkshowpodcast. Met sprekers die op elkaar zijn ingespeeld onderscheiden de besten zich van goeien. En ja: daar heb ik enorm van bijgeleerd, hoewel ik nog steeds geen nieuwe Alderweireld ben geworden. Sorry pa.
De week erna waren we - de groep van MediaNXT Audio - te gast bij the Image and Sound Factory in Dendermonde. Daar kregen we een rondleiding doorheen het auditief proces. Van de folio, voice-overs en de set tot de sound engineer die ons een paar trucjes van de foor leerde. Ook bij Studio l’Équippe in Brussel ontvingen ze ons heel gastvrij en kregen we uitleg over hoe de sound van een film wordt vormgegeven.
Tijdens de bootcamp bij The Image and Sound Factory. Dendermonde, mei 2023.
Ten slotte kreeg ik twee goed gevulde stagedagen cadeau bij Sonhouse in Brussel. Iets dichter bij huis, vanuit Leuven althans, om helemaal ondergedompeld te worden in de Kracht van het Geluid. Dankzij Laetitia mocht ik mij verdiepen in de outline van een nieuwe podcast waar ze aan werken en kon ik ook de studio induiken met Thierry, voicecoach des huizes. Daar kon ik zien en vooral horen hoe Ella Leyers een spot insprak voor een klant van Sonhouse. Geïntrigeerd als ik was door het stemwerk van Ella, mocht ik zelf de studio induiken en kreeg ik van Thierry een heleboel tips die mijn eigen voice-overs een niveau’tje hoger zullen tillen. Hij heeft me aan de hand van een voice-over script van een nieuw project waar ik aan werk - ik zei toch dat ik achter de schermen niet had stilgezeten - een set tools in handen gegeven om de luisteraar nog mee te sleuren in het verhaal dat ik via de podcast wil brengen. Alsof dat allemaal nog niet genoeg was, mocht ik van Cédric, één van Sonhouse’s Godfathers, een idee uitwerken op basis van een briefing die hij, Phille en Laetitia me eerder die dag gaven. Zalig, want dat is exact wat ik het liefst doe: ergens van een klein ideetje, een heel concept uitwerken. Ik zie ‘t al helemaal voor me.
Mijn werkplek tijdens mijn tweedaagse stage bij Sonhouse. Brussel, mei 2023.
Cédric en co leerden me oprecht wat De Kracht van het Geluid is. Hoewel het een blitzbezoek was, ben ik als podcastmaker enorm rijk van teruggekomen. Als mens helemaal gecharmeerd. Vooral wanneer Cédric mij zijn boek in mijn handen duwt: “De Kracht van het Geluid”. Die cursiveringen waren dus niet lukraak gekozen. Integendeel. Cédric’s boek gaat over zijn passie voor geluid. Over wat geluid doet met ‘n mens en hoe het overal aanwezig is. De idee dat de golven van de oerknal nog nazinderen in onze oren, vandaag. Da’s zot. Dit is helaas geen sponsored deal - helaas, maar ik raad graag het boek aan. Ik denk dat Cédric, Phille, Laetitia, Thierry en iedereen bij Sonhouse die me met open armen ontvangen heeft, heel dat appreciatie verdienen.
Iemand die ook heel graag in de virtuele bloemetjes wil zetten, is Geert Genbrugge. Hij leidde het MediaNXT traject in goede banen. Dankzij hem kon ik een aangepast traject krijgen gezien mijn examens in juni. Examens die overigens tijdens dit schrijven nog aan gang zijn: nog ééntje en dan ben ik er van verlost. Voorlopig toch…
What’s Next? Af en toe schrijf ik op deze pagina van alles en nog wat: over mijn leven als podcastmaker, maar ook als historicus-in-spé. Blijf jij graag als éérste op de hoogte? Vul dan hieronder je mailadres in en dan is dat krijg je af en toe een mailtje met wat updates.