Welkom op elianpergola.com

Elian in de Student@Night studio (S2). CC Muze. Sander Loockx. (2021)

Het voelt alsof ik vandaag een eigen huis heb gekocht. Dat is waarschijnlijk (lichtjes) overdreven, maar ik heb me er toch op verheugd. Ik heet u vanaf vandaag hartelijk welkom op elianpergola.com. Mijn eigen stek op het wereldwijde web waarop ik u de komende tijd op de hoogte zal houden over de projecten waaraan ik werk.

​Ik ga in deze post proberen uit te leggen waarom ik gekozen heb voor elianpergola.com en waarom ik hier absoluut geen opeenstapeling ga neerschrijven van mijn dagdagelijkse bezigheden. Aan mij heeft u geen n-de lifestyleblogger, maar een kritische persoon met een jonge geest. 

Zij die mij al lang kennen, weten dat ik als klein jongetje al bezig was met het in elkaar steken van websites. Ik kan dus vertellen dat ik al wat geëxperimenteerd heb met bloggen en dergelijke meer. Dat is absoluut niet waar ik me mee ga bezig houden – hoewel ik besef dat wat u tot nu toe gelezen heeft, belachelijk veel weg heeft van een blogpost.

Ondertussen ben ik wat ouder geworden, studeer ik en zijn we een pandemiejaar verder. Ik heb gemerkt dat ik gedurende de weinige dagen die ik slechts op deze planeet heb doorgebracht, nogal vergaande ideeën ontwikkelde. Daarmee bedoel ik dat ik over veel dingen die zich afspelen in de actualiteit een bepaalde visie heb. Ik kan urenlang wakker liggen met concepten die uitbroeden tussen mijn twee hersenhelften. Daar wil ik iets mee doen: et voilà.

Of ik een idealistische naïeveling ben, laat ik voor u in het midden. Ik ben op geen enkele manier van plan om u en uw medelezer te verkondigen dat ik de (enige) juiste oplossing gevonden heb over een maatschappelijk probleem, want dan zou ik mij schuldig maken aan hypocrisie en bedrog. Ik ben zeker niet de eerste die u zal zeggen dat het belangrijk is dat iedereen een eigen mening heeft en ik zal ook niet de eerste zijn die u zal vertellen dat u voor die mening mag uitkomen. Daartegenover staat dat u moet openstaan voor de mening van een ander. De afgelopen jaren worden debatten steeds vaker en vaker verhit door het toedoen van de publieke opinie: sociale media maken het immers toegankelijk voor quasi iedereen om zijn mening rond te spouwen zonder nuance, terwijl de kern van elke discussie gaat om de nuance die ieders mening rijk is.

Net omdat ik de gevaren van aangebakken discussies op het internet wil vermijden, denk ik dat het goed is dat ik op deze webpagina mijn ideeën op een verfijnde manier kan blootleggen. Het is dus als het ware een werkplek van mijn brein. Het zal de gevaren ervan blootleggen, maar is zich er tegelijk van bewust dat slechts diegenen die geïnteresseerd zijn in het totaalplaatje van die ideeën, hun weg zullen vinden naar deze pagina.

Vrees niet: die concepten waarover ik sprak, werk ik ook af en toe uit. Dream big, one may say. Ik zeg ‘af en toe’ omdat heus niet elk idee dat ik bedenk een uitkomst krijgt. Sommigen omdat ikzelf ze bij nader inzien als zwak aanschouw, sommigen omdat ze onwaarschijnlijk groots zijn en onmogelijk vallen uit te werken met de middelen die de meeste mensen tot hunner beschikking hebben, sommigen omdat ik ze vergeet. Een mens maakt immers fouten en bijgevolg ook denkfouten. Het neemt niet weg dat een handje vol ideeën wél worden uitgewerkt en daarom een plekje nodig hebben.

Vanaf nu kan ik die resultaten bundelen op elianpergola.com. Een plek waar ik voor mezelf de vrijheid en ruimte creëer om mijn creativiteit op los te laten. Ik moet u niet vertellen dat iedereen zich sinds maart 2020 een beetje heeft moeten heruitvinden. Ook ik. Mijn hobby’s vielen weg en mijn leven speelt zich voornamelijk af van achter een klein schermpje. Na verloop van tijd bedacht ik mijzelf dat ik met de mogelijkheden die er nog wél zijn gewoon op zoek moest gaan naar manieren om de dingen die ik al deed, op een nieuwe manier te herontdekken.

Zo startte ik in september 2020 met de podcastreeks STUDENT@NIGHT. Daarin ontvang ik iedere aflevering een interessante gast die bij voorkeur jong van geest is en spreek ik met hen over de dingen zich afspelen in het leven van onze nieuwe generatie. Dat is meteen het eerste waaraan ik u kan voorstellen. Toen ik startte met die podcastreeks, had ik geen verwachtingen. Het was leuk om te doen, ik kreeg positieve reacties van familie en vrienden en dat stimuleerde me om nieuwe afleveringen te maken. Hier en daar wat aan het concept gesleuteld, maar de kern van de zaak blijft dezelfde: jongeren een medium geven omdat ik vind dat onze stem in de alledaagse media nauwelijks vertegenwoordigd wordt.

Dat het niet alleen bij die podcastreeks blijft, kan ik u vandaag al verzekeren. Ik kan helaas nog niet al te veel kwijt over de projectjes die in de pipeline zitten.

Stay tuned. 

Elian Pergola

Elian Pergola is een 22 jaar jonge, creatieve digital storyteller. Terwijl hij aan de KU Leuven de kneepjes van de historische kunsten stilaan onder de knie krijgt, stampt hij buiten de muren van de universiteit een onderneming uit de grond. Als podcastmaker werkte hij alreeds samen met de VRT, de Stad Hasselt en Leuven.

https://www.elianpergola.com
Vorige
Vorige

Discriminatie op het hoogste niveau: het Europees coronapaspoort

Volgende
Volgende

[Open brief] Het hoger onderwijs — de kanttekening: corona-editie